Мъжките маймуни принуждават женските да абортират

Смяната на властта в харема заставя бременните женски  гелада да пометнат недоносените бебета, за да бъдат готови да се размножават с новия алфа-самец.

През 1959 г. биологът Хилда Брус открива странен феномен: бременни женски мишки правели аборт, когато се появи нов мъжки. Сякаш самецът се отървава от поколението на своя противник. Оттогава този ефект (наречен ефектът на Брус) е наблюдаван и в други гризачи. Но всичко това се случва само в   лабораториите и никой не може да каже дали новият самец може да провокира такива спонтанни аборти в природата.

Изследователи от Университета на Мичиган (САЩ)  публикуваха статия в списание Science, в която разказват за ефекта на Брус, открит  при  маймуните гелада. Тези африкански маймуни живеят в общности от дузина женски, няколко мъжки и един мъжки лидер. Доминиращият мъжки е единственият, който има право да се чифтосва  с женските, а други той не  допуска в харема. Останалите мъжки от време на време се опитват да свалят лидера, и рано или късно, някой го   прави. Средният срок на „Президентството“ е три години.

В рамките на пет години  зоолози са наблюдавали няколко групи маймуни, общият брой на женските в които е повече от сто, а епизодите за смяна на „върховния владетел“ през  това време са двадесет и осем. И веднага след като това се случва, почти всички бременни самки в същия ден  загубвали износваните от тях бебета. Връзката между събитията е очевидна, но сега това е първият случай, когато ефектът на  Брус се наблюдава, първо, не при гризачи, и от друга страна, в дивата природа.

Механизмите на този ефект все  още не са определени. Може би   участват мъжки химични сигнали, вероятно причината е  социалната промяна в групата, а може би и двете заедно. Не по-малко   озадачаващ е  фактът, защо по принцип женските маймуни предприемат тази стъпка? В края на краищата на пръв поглед  един спонтанен аборт причинява щети: те са загубили енергия за зачатието и износване на потомството, а в допълнение абортът намалява вероятността от предаването на гени на следващото поколение. Но дори и това има достоверно  обяснение. Фактът, че новият лидер унищожава всички бебета в стадото. От еволюционна гледна точка това може да се разбере: това намалява шансовете на бившия съперник да остави потомство, като по този начин ще се освободи пространство за бъдещето на неговите деца. В същото време мъжкият не убива  тези бебета, които спират да сучат кърма, ако той убиваше и тях, то броят на популацията след следващата смяна на властта ще бъде значително намален.

Ето защо бременните от предишния самец женски, предвиждат такова развитие и   бързат  да се отърват с „малко кръв“, защото няма никакъв смисъл да се губи време и енергия за раждане на бебе, което ще бъде  убито веднага. В същото време, пишат изследователите,  при женските след спонтанен аборт бързо се възстановява хормоналният баланс, необходим за ново зачатие. Бременността при тези маймуни продължава шест месеца  и ако се вземе предвид тригодишното царуване на даден самец, заченатите веднага след смяната на властта имат  всички шансове да оцелеят- те ще станат независими преди следващата „революция.“ Като цяло, женските постъпват доста целесъобразно: победата в  еволюционната надпревара оправдава такава  жертва.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *