Микроробот плува в кръвоносната система на човек за да лекува (видео)

На завършилата в Сан Франциско конференция ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) екип от изследователи демонстрира плуващ микроробот, създаден за движение в кръвния поток в човешкото тяло. Учени от Станфордския университет заявиха, че микророботите са проектирани да работят вътре в сърцето, белите дробове и други органи, където хирургическата намеса е нежелателна или много сложна.

„Напълно автономната имплантируема система“, както е описана в научната статия, е малък чип, който може буквално да плува в кръвта (или друга течност). Експертите казват, че роботът се управлява дистанционно от оператор.

Роботът е способен да се движи със скорост от 0.53 см / сек. Носещата му работна честота е 1.86 GHz, докато самият робот е създаден по 65-нанометрова технология и е базиран на стандартна CMOS схема.

Текущата версия на робота е чисто експериментална система, като има предвид, че в дългосрочен план Станфордските изследователи възнамеряват да създадат модел на робота, който да атакува кръвни съсиреци в кръвоносните съдове или да доставят лекарства директно в съответния орган.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *