Мислите и чувствата като помощници в самоизцелението

Ако сте обсебен от някои сериозни опасения за здравето си, е важно да знаете, че понякога мозъкът ви може да бъде или най-големият ви враг, или основният инструмент за справяне с проблема. Все по-често се признава, че подходът   „умът над материята“ по отношение на здравето, действително  може да доведе до видими резултати.

Има много проучвания за естеството на връзката на ума и тялото, и за въздействието, което мозъкът ви може да има върху биологичните функции. В този смисъл, хипохондрик може да се самоубеди, че е   болен, а  след това да „открие“ симптомите на своите болести, а негативното или пасивното отношение на ума може да доведе до влошаване на   здравето.

От друга страна, общата позитивна нагласа по отношение на вашето здраве може действително да ви направи по- здрав. По време на клиничните изпитания, когато пациентите получавали плацебо, те реагирали положително заради очакванията, които имали от приема на правилните лекарства.

Каква е причината за подобряване на здравните показатели на такива хора? Предполага се, че ако те очакват   подобряване на здравето, то наистина се подобрява, независимо от вида на лекарствата, които са приели. Ако това е така, то   означава, че душевното ви състояние играе важна роля в процеса дали  здравето ви да се подобрява или обратното, да се влошава.

Силата на ума е огромна. Неговото влияние може буквално да въздейства на реалността, така че да тя отговори  на очакванията му. Ако вие вярвате в реалността в нещо, вие ще настройвате света така, така че да съответства на вашите очаквания.

Ако смятате, че вашите болести се усложняват, те могат да започнат наистина да се усложняват. Ако смятате, че вашето лечение ви помага, то това може да допринесе за реално подобрение на здравето ви.

И  това се отнася за всичко, не само за здравето. Положителната нагласа и оптимистично поведение може да ви помогнат да  преодолеете изпитанията на живота, били те физически, психически или емоционални.

Ние   непрекъснато се сблъскваме с всички тези изпитания, но не им позволявайте да ви сплашат и да ви победят. Срещайте ги с оптимизъм и ентусиазъм, настройвайте себе си върху върху това, че трябва непременно да ги преодолеете.

Източник

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *