Най-известният атеист проф. Ричард Доукинс: Не мога да бъда сигурен, че Бог не съществува …

Професор Ричард Докинс е най-известният и яростен атеист в света. Автор на книгата „Заблудата Бог“, която беше призната от атеистите в света, като най-добрата книга, която доказва, че няма Бог. И сега този човек изведнъж каза: „Аз не мога да бъда сигурен, че Бог не съществува …“, като по този начин нанесе съкрушителен удар на привържениците на своите атеистични убеждения, които той проповядваше до днес.

Сензационното изявление стана в дебат на живо , който се излъчваше в интернет и Twitter. Дебатът бе между архиепископа на Кентърбъри д-р Роуан Уилямс и яростния атеист проф. Ричард Доукинс.

Философът Антъни Кени, който водеше дискусията, попита: „Защо не наречете себе си агностикът Ричард,“ и професор Докинс каза, че – да, той е по-скоро агностик, отколкото атеист.

Справка

Агностикyt мисли, че е невъзможно знанието зa истината по въпросите на съществуването на боговете, вечен живот, и други свръхестествени същества, понятия и явления, но не изключва по принцип възможността за съществуване на божествените същества (но отхвърля възможността за доказване на истинността или неистинността на такива същности чрез рационален начин).

Ето защо агностикът може да вярва в Бога, но не може да бъде привърженик на догматични религии (християнство, юдаизъм, ислям), защото догматизмът на тези религии противоречат на убеждението на агностика за непознаваемостта на света – агностикът ако и да вярва в Бога, то това е само в рамките на допускането на възможността за неговото съществуване, знаейки , че може да греши, защото той вярва, че аргументите в полза за наличие или отсъствие на Бог са неубедителни и недостатъчни, за да се стигне на тяхна база до категоричен извод.

В същото време, някои от религиите нямат персонифициран Бог; това са преди всичко будизмът и даоизмът, което премахва основния конфликт на религията и агностицизма.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *