Облаците се приближават към Земята

През първото десетилетие на този век, облаците са слези малко по-ниско над Земята – средно с  1%. Изследователи от университета на Окланд (Нова Зеландия) са анализирали резултатите от измерванията на горната граница на облаците, направени от март 2000 г. до февруари 2010 г. със спектрорадиометъра Misr на  американския космически кораб Теrra.

1% – това са 30-40 м. Като правило снижението на облаците се дължи на факта, че на много голяма надморска височина се формират  по-малко облаци.

Водещият автор на изследването Роджър Дейвис отбелязва, че данните се отнасят до много кратък период, за да е  в състояние да направи по-точни заключения.

В същото време   не може  да се пренебрегне  факта, че изглежда се случва нещо важно – и то е свързана с промяна в средната глобална температура.

Същността е в това, че снижаването на височината на облачната покривка леко охлажда планетата, и , може би,  забавя глобалното затопляне.

Вероятно имаме пример на механизъм с отрицателна обратна връзка, когато растежа на температурата води до снижаване  на облаците и по този начин се ограничава затоплянето.

Изглежда, че това е по някакъв начин свързано с атмосферната циркулация на голяма надморска височина, но учените не могат все още да предложат модел, който напълно да описва тези процеси.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *