Огромен айсберг заплашва да се откъсне от Антарктида

Айсберг с големината на Ню Йорк е на път да се откъсне от Антарктида и да се отправи в свободно плаване. Последиците от това събитие, развълнувало  научната общност, не е възможно да се предскажат, пише  Dailymail. Някои от учените, както винаги, говорят за обичайните цикличен процеси, докато други предвиждат драстични промени на климата и наводнения на крайбрежните градове.В средата на октомври миналата година изследователски самолет на НАСА снима пукнатина на ледения шелф на Пайн Айлънд близо до Чили. Тогава дължината и е била   28 километра. Това изображение е първото доказателство, че  шелфовият ледник   наистина започва да се разпада. Природозащитниците предполагат, че след няколко години гигантският айсберг с площ от  около 900 квадратни километра може да се откъсне от ледника. Въпреки това, те познали само отчасти.

Един месец по-късно са получени нови снимки, които показват, че за 30 дена пукнатината се е удължила  с близо три   километра, ширината и  е 80 м, а дълбочината – 60 метра. Това означава, че ледникът се  разпада много по-бързо, отколкото са смятали учените.

Да предвидят последствията от откъсването на айсберга, учените не се наемат. Предполага се, че огромната буца лед може да повлияе на океанските течения, а оттам и върху климата. Друга възможна последица е повишаване на нивото на водата в океаните и крайбрежни  наводнения. Все пак, има учени, които твърдят, че формирането на айсберги е просто един естествен цикличен процес.

По-рано беше съобщено, че един огромен айсберг се е откъснал заради най-голямото земетресение в историята на  Япония през март миналата година. Той е предизвикал  цунами,  които са достигнали до бреговете на Антарктида и с голяма сила са се разбили в континенталната част. За преодоляване на повече от 13 хиляди километра  са   били необходими 18 часа.

Трябва да се отбележи, че айсберги не са се отделяли от шелфа последните 46 години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *