Откриха алтруизъм при маймуните

Oказва се, че шимпанзетата  са в състояние да проявяват алтруизъм. Те могат да разбират възникналите трудности пред своите близки и да им дадат необходимите инструменти, за да решат проблемите си, без да  чакат  в отговор благодарност или полза. Това заключение е на японски приматолози  от изследователски център на приматите в Инуяма. Резултатите от тяхната работа може да се намерят в Proceedings of the National Academy of Sciences.

За експерименти  учените   изградили сдвоена клетка. Нейните две отделения били свързани с малък прозорец за гледане. Разделителна стена  можела да е  прозрачна или непрозрачна.

При маймуната в едното отделение на клетката имало в предната част на прозореца кутия с различни инструменти. А другата маймуна имала пред себе си кутия с дупка с чаша сок вътре. Да го достигне можела в единия случай  с помощта на пръчка, а в другия да го изпие със сламка. Шимпанзетата били обучени да работят и с двата инструмента.

Ако стената на клетката била прозрачна, гледайки безплодните опити на своя събрат да получи сока, маймуната могла през прозореца за гледане веднага да му даде необходимите инструменти за тази ситуация – пръчка или сламка. Ако стената била непрозрачна  шимпанзето подавала подред всички инструменти, а а другото чакало да ги вземе на прозорчето.

Изследователите отбелязват, че във всички случаи маймуните си помагали  напълно безвъзмездно, без да очакват никаква полза, а в някои експерименти и без  знаят защо на съседа по клетка са му необходими инструментите.

Резултатите на японските приматолозите показват, че алтруистичното поведение не е специфична характеристика на човека, а е присъщо и на  другите животни, особено на маймуните. Въпреки това учените подчертават, че самото наблюдение не предизвиква наблюдателя да помогне на нуждаещия се. Само след  контакт и обмен на комуникативни сигнали, нуждаещите  се от помощ  маймуни насърчават подобно поведение.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *