Пиенето на кока кола може да предизвика диабет у бременни

Консумацията на повече от пет порции кола в седмицата преди предполагаема бременност значително увеличава риска от диабет при жените „в положение“, твърдят диетолозите. Проучване сред повече от 13000 жени, което е продължило 10 години, показва тясна връзка между честата консумация на кола преди бременността и повече от 22% риск  от развитие на диабет по време на бременност.

Гестационен диабет е най-честото усложнение на бременността. Това излага майката и детето на затлъстяване, нарушаване на глюкозния толеранс и  началото на диабет. Изследването е проведено от Харвардското медицинско училище, женската болница в  Бригъм  и   Националния институт по детско здраве и човешко развитие Юнис Кенеди Шрайвър. Въпреки, че основния механизъм остава неясен, американските лекари предполагат, че дефект в развитието на гестационния диабет, намалява секрецията на инсулин, в комбинация  с предизвикана  от бременността съпротива срещу инсулина.

Консумацията на големи количества кола допринася за усвояването на захарта в кръвта, но поради високия гликемичен индекс на тези напитки в организма,   причинява   реакцията на плазмената глюкоза след консумация, като по този начин се нарушава функцията на бета-клетките, казват учените. В допълнение, приемането на високи дози  захар с газираната напитка само по себе си води до дисфункция на бета-клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин.

Related Posts

One thought on “Пиенето на кока кола може да предизвика диабет у бременни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *