Проектът „Аватар“ на DARPA и кибервойниците (видео)

Научната агенция за отбрана DARPA влага 7 милиона щатски долара за разработване на проекта „Avatar“, в който на бойното поле ще   привлече най-модерните и съвременни технологии, срещани досега само в научно-фантастични филми.

Според представители на DARPA, в рамките на „Аватар“ ще бъдат разработени интерфейси и алгоритми, които позволяват на войниците  ефективно да взаимодействат с   полуавтономни двуноги машини, своеобразни сурогатни кибербойци, които ще заменят хората в най-опасните райони.

Тези роботи ще бъда достатъчно умни и достатъчно гъвкави  за да изпълняват и най-сложната военна операция, като почистване на стаята, да стоят на пост, или да  евакуират ранените. Хуманоидните роботи ще могат да работят под надзора на войници, които ще дават заповеди и ще определят целите на своите механични колеги.

Звучи като описание на сцена от фантастичен роман, но все пак, вече има някои  ключови е технологии на военни крачещи роботи. Например, хуманоидният робот Petman e  проектиран да симулира физиологията на войниците, а Sarcos   или робота  AlphaDog могат да взаимодействат с хората и да изпълняват много сложни функции.

Възможно е  роботите от „Аватар“  да се управляват и дистанционно.

Това означава, че в бъдеще, войниците буквално „ще влизат в кожата“ на механичния боец. В момента  маймуни  вече са преминали редица успешни експерименти в създаването на мозъчно-компютърни интерфейси, които в крайна сметка ще управляват машините с помощта на мозъчни сигнали.

„Аватар“ добре допълва друга „фантастичнао“ инициатива на DARPA – проектът  Counter Laser Technologies..

Той има за цел да разработи контра мерки за защита на оръжия от ефектите на високо-енергийни лазери. Досега нищо не се е чуло за появата на военните лазери  на бойното поле, но все пак, в DARPA вече са започнали да разработват системи, които осигуряват защита от гледна точка на това оръжие.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *