Публикуваха едни от първите записи на човешки глас

Учени от Националната лаборатория Лорънс в Бъркли са дигитализирали и   пуснаха в открит достъп   някои от най-ранните записи на човешки гласове.
Известно е, че в края на 1870 – началото на 1880 г., лабораторията на Александър  Бел   Volta Labs и Томас Едисон се състезават в създаването на ефективни технологии за звукозапис. Едисон вече е изобретил фонографа (1877), но едновременно е ангажиран и  в създаването на лампи с нажежаема жичка, което дава на Бел шанс да подобри съществуващата технология.

Част от експерименталните записи, в частност, върху стъклени дискове (Бел и Едисон в процеса на намиране на подходящ носител са използвали най- различни материали), са предоставени на музея „Смитсониън“. В този случай, какво по-специално е записано на дисковете не е известно- поради тяхната  крехкост историците не посмели  да ги  възпроизвеждат.

Учени от Националната лаборатория Лорънс са създали технология, която   позволява да се слушат дисковете виртуално. Първо, дискът се сканира  в оптичния диапазон  за да се създаде триизмерен модел. След това с помощта на специални алгоритми, моделът се „подмладява“ – премахват се следи от износване и разкъсване и незначителни наранявания. Накрая, на последния етап,  се изчислява движението на иглата по възстановения диск  и така вече се чува записаният звук.

Всички възстановени по този начин устройства – шест на брой – са били записани във Volta Labs от 1881 до 1885 година. Записите, наред с други неща,  позволяват да се чуят  характеристики на речта в този период.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *