Съдбата на Мъртво море е да умре

Изследване, проведено от израелски геолози, водени от Моти Щайн, учен от университета на Йерусалим, потвърди предположението, че преди около 120 000 години Мъртво море почти напълно е пресъхналo. Тогава е имало значително увеличение на температурата, което е предизвика почти пълното му изчезване. Учените сега пробили дупки на дъното на Мъртво море и са изследвали слоеве на утайките, наложени една над друга в продължение на стотици хиляди години.

Анализ на настоящата ситуация, когато нивото на Мъртво море е  спаднало с 10 метра в сравнение с 1997 г., и сравнение с най-новите изследвания е позволило на учените да направят една тъжно заключение: морето, което е успяло да се възстанови след пълното си пресъхване сега се намира в по-сериозна ситуация. Всички най-нови тенденции  водят до пълното му изчезване от лицето на земята. Дигите на реките, които служат за попълване на водните му запаси, сега задоволяват нуждите на населението на Израел и Йордания с питейната вода, а притокът на техните води в морето е престанал. Промишлените предприятия,  построени на брега на морето, също  сериозно нарушават баланса му.

Учените смятат, че ситуацията с пресъхването на морето, неизбежно ще се превърне в катастрофа, подобна на тази, която се е случила с него преди 120 000 години, с единствената разлика, че първото пресъхване на морето се е сменило с период на възобновяване на водата. Сегашната ситуация е практически необратима, тъй като освобождаването на реките означава загуба на прясна вода за хората от Израел и Йордания.

Related Posts

One thought on “Съдбата на Мъртво море е да умре

  1. И езерото Чад, и Аралско море са така или по зле, но положението ще се нормализира след третата световна – няма да има промишлени предприятия на брега (нито другаде), нито ще има нужда от питейна вода и т.н. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *