След 5 години на Луната ще кацнат космически туристи

Компанията Space Adventures, предлагаща маркетингови услуги при  организирането на полети на космически туристи с  руския космически кораб „Союз“, възнамерява да осъществи през 2017 г.  пилотирана мисия до Луната. Генералният директор на Space Adventures, Ерик Андерсън, във видео публикувано на сайта на компанията заяви, че едно място вече е продадено и в  близко бъдеще ще се продаде и второто. Той добави, че компанията очаква да изпълни мисията за  50-годишнината от стартирането на „Аполо“.Космическият туризъм се  плаща от частни лица за  космически полети на ниска околоземна орбита за забавление или с изследователски цели.

Според оценките и проучванията на общественото мнение, много хора имат силно желание да летят в космоса. Според експерти, това желание в средносрочен план може да бъде важен източник за по-нататъшното развитие на космонавтиката.

В момента се използва  за космически туризъм само Международната космическа станция (МКС). Полетите се извършват от руските космически кораби Союз на руския сегмент на МКС.

С организацията на полети за туристи се занимават Роскосмос и Space Adventures, които работят заедно от 2001 г. насам. С тяхна помощ в космоса са летели вече 7  туристи (данните са от края на 2009 г.), а един от тях- Чарлс Симони,  два пъти.

Подготовката на космически туристи се провежда в Звездното градче близо до Москва, както и в малки самолети, които симулират безтегловност.

Въпреки че разходите за пътуване до орбита са 20-23милиона долара, броят на хората, които желаят да видят Космоса нараства постоянно. Освен това е обявена и  нова услуга – излизане на космически туристи в открития Космос – $ 15 милиона.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *