Стеснителността и ексцентричноста били болести

Американската психиатрична асоциация (АРА), може да включи срамежливостта, ексцентричното поведението и емоциите след тежка  загуба в регистрите на психичните разстройства, твърди The Daily Telegraph. Хиляди британски и американски учени са против инициативата, страхувайки се, че поради това, милиони хора ще бъдат погрешно считани за психично болни.

Също така в регистрите се планира да се включат и игроманията (зависимост от хазаррт) и   пристрастяването към Интернет.

Много от американските психиатри и Британското Дружество на психолозите са против такава инициатива, и даже са внесли  петиция с 11 подписа хиляди.
Милиони хора ще получат неправилни диагнози и ще получат ненужно лечение,“ – казва Алън Франсис от Университета Дюк в Северна Каролина.

Психиатърът Саймън Весел (Simon Wessely) от Кралския колеж в Лондон, заяви: „През 1840 г. в регистрите на САЩ е включена  само една категория на психичните разстройства,  през 1917 г. те са 59,  към 1959 г. – 128, през 1980 г. – 227, а в сегашната си версия вече са 347. Ние наистина ли се нуждаем от всички тези етикети? Вероятно не и съществува реална опасност, че срамежливостта ще стане социална фобия, при децата ще се открива синдромът на Аспергер и така нататък. “

Учените също изразиха опасения, че за промените в психиатричните правила са лобирали фармацевтичните гиганти за да получат още печалби.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *