Странен астероид копира земната орбита

В случай на сблъсък със Земята 60-метровият космически обект  ще предизвика същите разрушения като Тунгуския метеорит. Астрономи от испанската обсерватория Astronomico De La Sagra са открили на 23 февруари астероид с уникална орбитата, която практически копира пътя на движението на Земята около Слънцето.

След като изчислили траекторията на небесното тяло, известно като „2012 DA14“,  в Института по астрономия в  Руската академия на науките стигат до извода, че Земята и  новооткритият астероид  през 2013 г. ще се приближат на разстояние   малко над 680 хиляди километра от центъра на Земята, което е две дължини между Земята и Луната. На 16 февруари астероидът е бил на разстояние от центъра на Земята на 2,5 милиона км.

„След  две или три години под въздействието на Земята той ще  промени орбитата си. Има два варианта: в най-добрия случай астероидът ще отлети в космоса и няма да застраши Земята „- смятат в Института по астрономия.

– В най-лошия случай  „2012 DA14»  ще се сблъска  със Земята. Ако това стане, последствията ще бъдат съизмерими с разрушенията, причинени от известния Тунгуския метеорит.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *