Ядрени оръжия с електромагнитни импулси

Националната сигурност на Великобритания е в опасност заради възможна употреба на ядрени оръжия с електромагнитни импулси (ЕМИ). До такъв извод са стигнали специалисти от парламентарната комисия по отбрана , пише на 22 февруари The Daily Telegraph.

В доклада на Комисията се говори за електромагнитни оръжия от типа на  измисленото в  „Golden Eye“, което се появява в едноименния филм за Джеймс Бонд. В сюжета руски военни активират  тайното оръжие на космическа  станция с мрежа от сателити. Те могат да се взривят над всяка точка на Земята и по този начин да създадат мощни електромагнитни импулси. Опустошителният ефект върху земните електрически системи може да доведе до техническа катастрофа.

Според парламентарната комисия, оръжие от този тип могат да получат Иран и други „неблагонадеждни държави“, които без координация с международната общност развиват ядрени програми. В допълнение, електромагнитни оръжия могат да попаднат в ръцете на терористи.  Използване на ядрената енергия за атака с електромагнитно излъчване не е необходимо – само засегнатата област в такъв случай ще бъде по-малка.

Вероятността за такава атака, според експертите,  е ниска. Въпреки това, потенциалните последствия са толкова сериозни, че Министерството на отбраната незабавно трябва предприеме мерки за защита на страната, казват депутатите. „Време е правителството сериозно  да  подходи към този проблем“, – се казва в доклада.

В документа се подчертава, че Иран и Северна Корея са наясно, до колко ефективни може да бъдат  електромагнитните оръжия. Докладът споменава  становището на   американски експерти, които преди това са изучавали рисковете, свързани с електромагнитно излъчване. Те са открили, че Иран вече е провеждал изпитания, в хода на които са симулирани ефекти на електромагнитна  атака. Ако Техеран  реши да използва тази технология срещу враговете си, сривът ще бъде „практически неизбежен“.

Като една от мерките за защита от на EMI председателят на Комитета за защита  Джеймс Арбътнот  предлага да се въведат в ключови инфраструктурни обекти специални микрочипове. Той отбеляза, че сега нивото на защита от  тези заплахи във Великобритания е на изключително ниско ниво.

В същото време до срив на електрическите мрежи може да доведе не само вражеска атака, но също така и избухвания на Слънцето. В тази връзка се  споменава и геомагнитна буря от 1859 г., когато цяла Европа и Северна Америка остават без телеграф. Ако подобно явление се повтори, то с 91 процента вероятност Обединеното кралство в продължение на два месеца ще е без електричество, изчисляват експерти.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *