14 държави, където е най-добре да си жена

Равни права за мъжете и жените са приети в 85% от страните в света. Тук ще прочете за първите седем страни, в които е страхотно да си жена.

Според изследване на Световния икономически форум, 85 на сто от страните в света са приели равни права за мъжете и жените в последните шест години. Стигнало се е до заключението, че за политическите и икономически условия все още трябва да се работи, но независимо от този факт  е изготвен списък на 14-те страни, където е най-добре да си жена.

1.  Най-добрата страна за живот  на жените: В Исландия има ярко изразено равенството между жените и мъжете. Жените, както и мъжете, са еднакво представени   в света на политиката, икономиката, образованието. Великобритания е на 16 място по равнопоставеност, а най-лошото място за живот на жените е Афганистан.

2.  Най-добрата страна за жените – политици: Руанда е единствената страна, където жените заемат 45 от общо 80 места в парламента и са много активни в политиката. Великобритания е на 45 място, след Уганда и Пакистан.

3.  Най-добрата страна за майката: Норвегия е най-доброто място, където жените могат да се реализират като майки, като се има предвид, че страната е с най-ниското ниво на смъртност. В Афганистан има по-голям риск за жените да загубят дете, отколкото да умрат от бомба.

4. Най-добрата страна за писателки: В Лесото  жените са по-грамотни от мъжете, 95% от местните жени могат да четат и пишат, а 83% от мъжете са неграмотни. Най-лоша в този аспект е Етиопия, където 14% от жените са неграмотни.

5. Най-добрата страна за президент / лидер: Шри Ланка е управлявана 23 години от жена, за разлика от Испания и Швеция, които никога не са имали жена лидер.

6.  Най-добрата страна за режисьорки: Шведската филмова асоциация е подала искане за равенство между жените и мъжете във филмовата индустрия. Заради това искане  Швеция е обявена за най-добрата страна за  успех на жени-режисьори. Във Великобритания  само 6% от жените са режисьори.

7. Най-добра страна за мениджърки:  Тайланд е най-доброто място, където жените могат да постигнат това, което постигат като мениджъри мъжете. В Япония този процент е много нисък и възлиза на 6%.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *