Американски град в паника от мистериозни трусове и грохот

Вече няколко дни продължават мистериозните подземни трусове в американския град Клинтънвил (Уисконсин). Нискочестотен тътен и вибрации, сякаш идвайки изпод земята, объркват учените и принудиха местните жители да напуснат домовете си.

Както  съобщават от полицията в Клинтънвил – град с население от около 5000 души, през последните дни са  получили над 250 обаждания от разтревожени граждани. Властите се опитват да успокоят населението, но все още не може да дадат ясен отговор на въпроса какво всъщност се случва. Дори и учените от Университета на Уисконсин не успяват да намерят някакво обяснение на феномена.

„Мисля, че можем да  изключим варианта за земетресения“,  казва професорът по геоложки науки  Харолд Тобин.

„Освен това този феномен не е свързан  с човешката дейност – в областта няма сондажи или военни учения“, – казва той. Тобин е разгледал показанията от няколко сеизмографи, инсталирани в района на града. Според него  сензорите потвърждават, че в този участък има   висок сеизмичен шум.“ В същото време  той не е достатъчно голям, за да се счита като причина за вибрациите, за които разказват местните.

„Аз съм  също толкова объркан като всички останали,“ – казва ученият. Той добавя, че източникът  на шума и вибрациите може да бъде или над земята или под нея. Според Тобин  за изясняване на ситуацията ще помогнат специални устройства, които ще бъдат поставени в района. Те ще определят шума, вибрациите на въздуха и земята на по-висока честота. Така по-точно ще се идентифицира  техният източник и свойства, казва геологът.

„Шумът е като гръм или далечен взрив,“ – казва местната жителка Верда Шулц. Според нея, в сградите дрънчат тракащ прозорците, а вибрации се усеащт на пода.“ Населението на града твърди, че с течение на времето, трусовете стават по-продължителни и по-мощни.

Това, заедно с   атмосферата на страх, е принудило много от местните жители да напуснат домовете си.

„Нашето куче е уплашено до смърт, съседите бягат, така че и ние решихме да отидем някъде за известно време“ – казва Денис Падия. „Шумът е наистина силен, не мога да спя.“ – признава  той.

Related Posts

One thought on “Американски град в паника от мистериозни трусове и грохот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *