Безумните опити на учени, провеждани върху тях – I

Трудно е да си представим, как на някой от експериментите, за които ще стане дума, може да се  реши нормален човек. Въпреки това, всички експерименти са били проведени от уважавани и влиятелни лекари и учени.

Макс фон Петенкофер  изпива чашка с холерни вибриони

Макс фон Петенкофер е известен немски лекар-  естественик от края на 19 век. Той е изобретил много полезни неща, например  респирационната камера, която сега носи неговото име, и разработва първата мащабна система за пречистване на водата в Мюнхен.

Но славата му не идва от изобретения. В историята Петенкофер влиза, на първо място, като човек, употребил напитка, овкусена с … холера. Тази гадост (култура от холерни вибриони), той лично произвел от, как деликатно звучи, изследване на пациент,  страдащ от диария.

По-точно,  вече не страдащ, защото по времето на експеримента, пациентът  бил мъртъв.

Всичко започва с това, че прочутият германски физиолог и бъдещ  носител  на Нобелова награда Робърт Кох открива холерния вибрион, твърдейки, че той е истинският и единствен  възбудител на холера. Петенкофер бил убеден, че сама по себе си  бактерията не е опасна, и без някои външни условия, болестта няма да се развие.

Той е бил абсолютно убеден, че хората се разболявали от холера, не само защото са  имали контакт с болни, а също така и защото  рядко се миели, имали доста неясна представа за хигиената и са пиели обикновена подпочвена вода.

В края на краищата, отчаян от опитите си да убеди хората да следват основни (за нас) разумни методи на хигиена, Петенкофер планира целия този експеримент с коктейл от холера.

След като глътнал отварата  той бързо се почувствал зле (кой би си помислил!). Но организмът на лекаря се оказал изключително силен. Във всеки случай холерата така и не успяла да го тръшне.

Ученият сметнал експеримента си за напълно успешен, решил, че е натрил носа на Кох и всички негови поддръжници, и е получил железен аргумент за насърчаване на чистота, като гаранция за здравето.

Кох контрира, че докторът вероятно е ползвал отслабена култура с микроби. И днес, между другото, много експерти са склонни да вярват, че все пак Петенкофер е преболедувал холера в лека форма.

Като цяло обаче победил Кох.

Независимо от това,   съвременниците били впечатлени от този  героичен акт на хигиениста. И наистина, мнозина се замислили защо трябва да се вари водата – просто за всеки случай.

Related Posts

One thought on “Безумните опити на учени, провеждани върху тях – I

  1. Нека да осветлим малко – холерният вибрион има нужда от силно алкално ( pH>9) pH зада съществува. В стомаха на човек обикновено реакцията е силно кисела pH<2, което по принцип е пагубно за холерния вибрион ( в случай, че е погълнат само той, смесването му с храната и последващото повишаване на pH в стомаха е предпоставка за прескачане на защитната бариера). Също така е възможно Петенкофер да е боледувал от гастрит или състояние, при което се секретира много повече солна киселина в стомашният сок, което би унищожило безпроблемно вибриона. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *