Хиляди космически мехурчета са открити в Космоса

Повече от пет хиляди мехурчета са намерени в нашата галактика от любители- астрономи. Тези мехурчета се „изпускат“ от  младите звезди, които все още активно се  формират.

По проучването работят  35 000 доброволци, участващи в онлайн проекта „Млечния път“. Всеки може да направи откритие с помощта на инфрачервения телескоп на NASA Spitzer. A за да може един „балон“ –  потока от плазма (наричан звезден вятър), който идва от звездите – да бъде  включен в специален каталог, трябва да се отметне най-малко от петима доброволци.

Както са установили любителите -астрономи, в Космоса има десет пъти повече мехурчета, отколкото се смяташе досега.

„Тези данни показват, че процесите на формиране на звезди в Млечния път са много по-активни, отколкото си мислехме преди“ – казва Али Bressert, астрофизик в Европейската южна обсерватория, разположена в Германия.

„Дискът на Млечния път е осеян с бълбукащи мехурчета  като в шампанско,“ – добавя той.

Астрономите се надяват да използват колекцията от космически мехурчета за проучване на формирането на звезди в галактиката. Изненадващо се оказало, че в центъра на Млечния път, където, както се предполага, звездите се формират най-активно, няма толкова много мехурчета, а  най-наситеният с тях район се намира в спирален ръкав на галактиката.

Наскоро  астрономите откриха тайната на друг  супермехур.

Орбиталният телескоп на НАСА FERMI засeче мощен поток от излъчване, идващ от мехур  в региона  X на съзвездието Лебед. В тази точка на  пространството има огромно струпване на звезди, наречено Лебед OB2. То  се намира на разстояние от 4,5 хиляди светлинни години от нас и обединява повече от 500 звезди, всяка от които е десет пъти по -голяма от Слънцето.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *