Инженер измами света, че е литнал като птица

Преди няколко дена ви разказахме невероятна история. За това как обикновен джойстик от  конзола и акселерометър от разглобен гуглофон послужиха на холандския  инженер Ярно   Смитс като средства за управление на неговите киберкриле. Скиците на Леонардо да Винчи и изкуствени мускули от робопротези  довършват проекта му, най-накрая позволявайки на човек  да полети като птица.

Даже имаше и видео с демонстрация на този полет! Оказва се, че всичко това е… художествена измислица за измислен герой.

Самият Ярно Смитс скоро призна пред  холандска ефирна телевизия, че истинското му име – е Флорис Каайк и че с никакви криле, разбира се,  той не е летял. Този полет, според Каайк- Смитс е заключителната част на неговия фантъзи интернет-проект „Human Birdwings“, посветен  на хилядолетната мечта на човека.

„Human Birdwings е Интернет – приказка, в който  главният герой – Ярно Смитс – стъпка по стъпка върви  към реализирането на мечтата си – да лети като птица … аз исках публиката да се чувстват час  от един  вълнуващ експеримент,“ – казва Floris Kaayk на своя на официалния сайт.

Той  признава, че  основната цел на неговата работа е създаването на едно нов  формат на интернет комуникация : хората се намират вътре във фантастична, но в същото време съвсем реална история, те да са в състояние да комуникират с един въображаем герой, за да споделят с него идеите си, да мечтаят.

Kaayk също казва, че за проекта са му помогнали  екип от професионалисти – какви точно обаче, той не уточнява. За всичко това са били необходими осем месеца. Всъщност  видеозаписаът с полета на крилете е  последната част от 140 серийната онлайн сага за  Ярно Смитс. В предишните епизоди се разказва цялата история на „крилатия човек“ – от идеята до реализацията. Цялата съдбата на Ярно Смитс може  да се  проследи на канала jarnosmits80 в Youtube.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *