Къща – амфибия (видео)

Предвид все по-честите наводнения в света, британските архитекти са проектирали своеобразна къща-амфибия, която в случай на наводнение се повдига сама.
Прототипът на този дом скоро ще бъде построен на брега на Темза в Марлоу, на 53 км западно от Лондон.Къщата ще се опира на четири стоманобетонни колони. Когато реката излезе от своето корито, тя под напора на водата ще изплува на повърхността.

Проектът е дело на архитектурна фирма от Лондон и е предназначен предимно за терени като Ню Орлиънс и Холандия, където има постоянен риск от наводнения.

Къщата е проектирана така, че да може да се издига на височина 2,5 метра. Като един вид алармена система, градината е разделена на три стъпаловидни тераси, така че собствениците да могат да следят покачването на водата.

Къщата-амфибия предлага всички необходими удобства на живот, а архитектите твърдят, че тя е идеална за терени, които са заплашени от наводнения.

– Ние създадохме тази къща-амфибия, която моментално може да се адаптира към предизвикателствата на климатичните промени. Хората могат да живеят в нея напълно безопасно, без страх от загуба на имуществото си – обясняват създателите на тази необичайна сграда, чието строителство , впрочем, ще струва 1,8 милиона евро.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *