Кирибати потъва, но си купува остров

Властите на потъващата под водата  Република Кирибати,  в Тихия океан,   планират да   преместят жителите на страната на един от островите в архипелага Фиджи, съобщи BBC News.

Президентът на Кирибати Aноте Тонг е заявил, че в момента води преговори с правителството на Фиджи, за да закупи един от островите на архипелага. Тонг разказва, че става дума за придобиване на втория по големина остров на Фиджи, Вануа Леву, с  площ от повече от пет хиляди квадратни километра.

В момента населението на Кирибати е повече от сто хиляди души. Страната се състои от 33 коралови атоли, които постепенно изчезват под водата. Нито един от атолите не се издига над морското равнище   на повече от няколко метра.

Тонг  многократно е заявявал, че една от причините Кирибати да потъват под водата е изменението на климата. Той смята, че властите на страните с рекордно ниво на емисии  на парникови газове в атмосферата трябва да се грижат за жителите на страните, които страдат от изменението на климата. Преди това Tонг предложи създаването на изкуствени острови за жителите на страната.

Фиджи се намират на повече от две хиляди мили от Кирибати. Властите на потъващата държава  се надяват, че някога населението и ще се премести в други страни на Тихия океан като Австралия и Нова Зеландия.

Кога ще започне  преместването , Тонг не уточнява. През 2009 г. експерти прогнозираха, че до края на XXI век  морското равнище ще се повиши с 1.1 метра и в този случай  Кирибати, както и някои други страни от Океания ще се окажат под водата, в рамките на следващите 50 години.

Кирибати е бивша британска колония. В основата на икономиката и са търговия с кокосови орехи и риболов. Много от жителите пътуват на работа в съседните държави.

До 1979 г. на един от островите на Кирибати – Banaba, са разработвани фосфатни залежи,  но това е довело до значителни екологични проблеми и евакуация на по-голямата част от населението на острова.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *