Климатичният феномен Ла Ниня, който тази зима предизвика силни студове, включително и  в България, през февруари  най-накрая е отшумял, съобщи Националната дирекция по метеорология на Япония.

Феноменът Ла Ниня е необичайно охлаждане на повърхностните води в централната и източната част на тропическата зона на Тихия океан през зимата.

Както беше съобщено от японските метеоролози, най-ниските температури са били регистрирани  в средата на февруари, но в началото на март са стигнали  до нормалното ниво. Според метеорологичните прогнози, това е знак за  окончателно идване  на пролетта, поне за Япония.

Експертите проучват възможността за възникване през това лято на противоположния феномен – Ел Ниньо, който се характеризира с необичайно повишаване на температурата на водата в Тихия океан, предаде ИТАР-ТАСС.

Обикновено, Ла Ниня води до проливни дъждове и тропически бури по западното крайбрежие на Южна Америка, Югоизточна Азия и в източната част на екваториална Африка. Независимо от това, явлението може да влияе върху времето и в световен мащаб.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *