Лишеи оцеляха в открития Космос

Учените  доказаха, че животът в открития Космос е възможен! Откритата способност на лишеите да  пребивават в откритото космически пространство в продължение на седмици  без никаква вреда за себе си, шокира научната общност.

Д-р Роса де ла Торе (Rosa de la Torre), член на изследователската група ESA, извършила сензационния експеримент, даде интервю за Astrobiology Magazine, в което разказва подробности за резултатите от експеримента.

По време на експеримента Biopan, проведен  на борда на руския спътник „Фотон-М2“, два вида   лишеи – Rhizocarpon geographicum и Xanthoria elegan – в рамките на две седмици (14, 6 дни), са били изложени на въздействието на  открития Космос, включително вакуум , безтегловност, огромни температурни колебания, както и   ултравиолетово  и други форми на електромагнитно облъчване. Спътникът през този период е бил  на ниска околоземна орбита – от 264 до 340 км. В края на експеримента   лишеите са  поставени в запечатан контейнер и са върнати на Земята.

Анализът на лишеите, стигнали обратно на Земята, е  показал липсата на каквато и да е физическа повреда на живата тъкан, която скоро  възвърнала нормалната си жизнена дейност – фотосинтезата. Нещо повече – учените са шокирани от факта, че престоят на лишеите в открития Космос  не ги е убил.   В момента   планират да проведат подобен експеримент с продължителност шест месеца – приблизително толкова е  пътуването до Марс. Ако се окаже успешен ще бъде възможно да се говори за възможността за прехвърляне на живот от една планета на друга, дори и на повърхността на  метеорити.

Д-р де ла Торе посочва, че някои  от лишеите, намерени в Антарктика, са прекарали в „спящо“ състояние до три хиляди години, без да загинат. Въпреки това  за растеж лишеите се нуждаят от вода и кислород, а дали има на Марс в достатъчно количество, не е ясно.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *