Мъртвите зони в океана растат

Професорът от Институт  «Marine Science» Робърт Диас от щата Вирджиния,   е редактор в изданието „Оценка на океана» (Valuing the Ocean), както и директор  на най-новото изследване, извършено от  международен екип от учени и икономисти, които се опитват да  измерят   в парично изражение  разходите и спестяванията, вложени в проучвания на световните океани, пише «WordScience.org».

Проучванията показват, че ако не се намали влиянието на човека върху океана, „Здравето“ на океана ще претърпи значителни щети и през 2050 г. щетите за глобалната икономика ще бъдат около $ 428 милиарда.

Диас показва в проучването „6 заплахи към океаните“, какво ще се случи, ако всички тези заплахи действат съвместно. Той отбелязва, че тези изследвания са уникални, подчертавайки взаимодействието на множество заплахи : висока киселинност, ниско съдържание на кислород – „мъртви зони“, бракониерство, замърсяване, покачване на морското равнище и затопляне.

Освен това, в допълнение към 300 страничното проучване на Диас – водещият автор на главата, монетизира въздействие на мъртвите зони, както и комбинираното въздействие на множество стресови фактори.

Проучванията показват, че през последните 50 години, замърсяванията на океанските води с биогени са довели до рязко увеличение на броя на „мъртвите зони“ по целия свят, които от своя страна са предизвикали сериозни последствия за рибната промишленост.

Проучването показва , че годишният спад в риболова  се очаква до 2050 г. да е в размер на около $ 88 млрд., ако не се вземат мерки, които  да намалят изливането на биогени.  Освен това  проучванията са показали, че колкото по-топли са водите, толкова по-малко кислородо съдържат-  в резултат  това води до увеличение в броя на „мъртвите зони“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *