Микровълнова пушка за разгонване на демонстранти (видео)

Американските военни инженери са завършили работата си по ново поколение „нелетални оръжия“, които в бъдеще следва да минимизират щетите по време на военни и полицейски операции.

Оръжието от така наречената „система за активно противодействие» – Active Denial System (ADS) на компанията Raytheon вече е наречено „топлинен лъч“ или „микровълнова пушка“.

Официалното представяне на ADS сe проведе миналия уикенд в американската военноморска база в Куантико, Вирджиния, съобщава The Stars and Stripes. За журналисти е било организирано театрално представление : преоблечени в цивилни дрехи военни играели ролята на тълпа протестиращи, замеряйки силите за сигурност с топки за тенис, вместо с камъни. На „демонстрантите“ не действали нито предупреждения по високоговорители, нито страшните морски пехотинци в пълна униформа.

Когато включили ADS, поставена на покрива на брониран автомобил, тълпата побягнала. Да почувстват ефекта на “ микровълновата пушка“ позволили и на медиите – всички като един падали на земята веднага след като операторът насочвал към тях невидимия топлинен лъч.

„Невъзможно е да се види, не може да се пипне – може само да се почувства“, – коментира ефекта на ADS един от специалистите по нелетални оръжия полковник Трейси Tафола.

Според тези, които са изпитали върху себе си ADS, усещането от изстрела на такава пушка е сходно с това, когато те залива горещ въздух от фурната. В същото време човек получава електрически заряд, което се вижда по състоянието на косата му. Тестовете са показали, че всички тези, които попадат под въздействието на ADS, демонстрират една и съща реакция- бягат.

Така „микровълновата пушка“ е идеалното оръжие за потискане на бунтове. Обсегът на действие е около един километър.

Създателите на ADS твърдят, че тези оръжия практически не представляват никаква опасност за човешкото здраве и са по-безопасни от други видове несмъртоносни средства – гумени куршуми и сълзотворен газ.

„Пушката“ вече е тествана на 11 хиляди доброволци и само двама от тях са били ранени, получили са втора степен изгаряния.
Трябва да се подчертае, че ефектите от електромагнитния импулс, който всъщност се възприема от човека като „топлинна вълна“ не са канцерогенен фактор. И също така не оказва отрицателно въздействие върху фертилитета и е безопасно дори и за бременните жени – лъчите на АDS проникват в кожата на дълбочина от около 0,4 мм.

Related Posts

2 thoughts on “Микровълнова пушка за разгонване на демонстранти (видео)

  1. Това май е все едно да те пъхнат в микровълнова печка, ама за малко.

  2. Това май е все едно да те пъхнат в микровълнова фурна, ама за малко.
    А микровълновата май не загрява само горните 0,4 мм?

    Интересно би било приложението на подобна система за защита на жилища от кражби – когато влезе крадец, вместо да се включва аларма, лекичко да го поизпържи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *