Невероятно голяма и красива пеперуда (видео)

Фотографът Sandesh Kaduri при пътуване в Хималаите е открил  и снимал вероятно най-голямата нощна пеперуда в света. Тя принадлежи към вида Attacus (Пауново око) разред Attacus atlasee, а размахът на крилете и  е 25 см. Когато фотографът за първи път я видял, малко се уплашил-  разтворените криле на пеперудата с цветовете    върху тях, създавайки впечатление за голяма и злобна  змия. В Китай така и я наричат „молец с глава на змия.“

Експерти твърдят, че тази окраска е за защита от враговете, а самата пеперуда е напълно безвредна и не е  отровна. Интересното е, че тя няма дори уста. През целия и живот, който е само две седмици, от момента на излизането и от какавидата, това красиво създание има само една цел, да отложи колкото се може повече яйца. Пеперудата не пие и не яде, а живее за сметка на тези хранителни вещества, които е натрупала в етапа на гъсеница.

Kaduri не е първият, който успява да заснеме тази пеперуда. В Мрежата има видео от 2009 г. със същата (въпреки че изглежда малко по-малка) пеперуда.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *