Огромна доза радиация е получила Земята от Слънцето

Скорошната активност на повърхността на Слънцето, донесе на Земята много голяма доза радиация, получена  от най-близката звезда за последните седем години. Това съобщават експерти на НАСА  на базата на данни от последните проучвания.

В началото на март слънчевата буря бе придружена от освобождаването на огромни количества енергия, достатъчна да осигури непрекъснатост на всички енергосистеми на град като Ню Йорк  в рамките на две години. Учените изчисляват, че само за три дни – от 8 до 10 март – към горната част на атмосферата са се насочили 26 милиарда киловат/часа енергия, но впоследствие около 95% от този поток е пратен обратно в космоса.

„Това беше най-големият изблик на радиация, която сме отчитали от 2005 г. Това беше голямо събитие  и   показва, че Слънцето може да има пряко влияние върху планетата.“ – коментира инцидента  ученият от Изследователския център на НАСА  Мартин Млинцак.

Най-известният метод за определяне на слънчевата активност – е  изследване на промените в броя на слънчевите петна. Слънчевите изригвания   се появяват в областта на взаимодействието на слънчевите петна с противоположен магнитен полярност – близо до линията, разделяща регионите на север и на юг с различни по полярност магнитни полета. Тяхната сила и честотата в активните периоди са в пряка зависимост от фазата на слънчевия цикъл.

Най-мощните слънчеви изригвания са от рентгенов клас X. Фиксираната през март  слънчева буря се класифицира от  американски учени на клас X5.

Изригванията на Слънцето водят до магнитни бури, които от своя страна увеличават риска от инфаркти, инсулти и други заболявания, свързани с повишено кръвно налягане. В такива случаи  лекарите препоръчват достатъчно почивка и да се пие много вода през целия ден.

Когато слънцето притиска магнитосферата на Земята  се нарушава вискозитета на кръвта, а рискът от усложнения на сърдечно-съдовите  болести нараства драматично, отбелязват лекари.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *