Огромни плъхове нападат Флорида

Само преди шест месеца, всяко съобщение за залавянето на такъв плъх в Ню Йорк, се приемаще като приказките за бели алигатори в канализацията. Но във Флорида на снимки на убити половинметрови  гамбийски плъхове вече никой не се изненадва.

Преди няколко години  гамбийските плъхове предизвикаха лек смут във Флорида, която  неофициално се определя като „сметище за екзотични животни“, след което   започнаха масово да ги унищожават, и изглеждаше, че са унищожени напълно. Но, както можете да видите на снимката, никаква отрова не може да спре тези плъхове да живеят и да се размножават успешно отново.

Произхождайки от Централна и Южна Африка, тези плъхове израстват до големината на котка и може да тежат до 9 паунда (4 кг). Те често са внасяни в САЩ  като домашни екзотични животни. Плъховете се размножават бързо и могат за   9 месеца 5 пъти да създадат поколение  при средно по 4 малки. Те стават полово зрели  още на 5 месеца.

Природозащитниците   алармират за заплахата от нашествието в САЩ  на чужди видове, които със сигурност биха могли да повлияят на местните , а може   тези плъхове да   пренасят опасни екзотични болести. Доказано е, че гамбийските плъхове пренасят така наречената маймунска шарка, който заразява и хората.

Според скорошен доклад на американското министерство на земеделието, те са загрижени, че ако гамбийските плъхове се разпространят по целия континент, това ще доведе до огромни загуби за земеделските производители. В момента във Флорида  се  обсъжда нов опит да се унищожават. Но засега не е ясно с какви методи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *