OOН: Светът ще трябва да се адаптира към изменението на климата

Честотата и интензивността на екстремните метеорологични явления ще се увеличава. Което е неизбежно следствие от промяната на климата. Това е основният извод според данните от нов доклад на Междуправителствената експертна група по изменение на климата, обнародван в сряда. В него се обобщават и анализират резултатите от наблюдения за 50 години.

Според експертите, рекордните високи и рекордно ниски температури, големи наводнения и жестоки засушавания през последните десетилетия,  са пряка последица от изменението на климата.

Ето какво казва директорът на Междуправителствената експертна група Раджендра Пачаури: „Всичко това ни кара да заключим, че светът ще трябва да се адаптира  към изменението на климата и да се научи да  смекчат последствията от тях, с които човечеството ще му се  наложи да се сблъсква все по-често.“

Д-р Пачаури подчертавa важността на един гъвкав подход към проблемите с изменението на климата, защото неговите ефекти се проявяват по различен начин в различните региони на света. Това се дължи на общото състояние на инфраструктурата в една страна, желанието и способността  и да реагира на природни бедствия, и редица други фактори.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *