Останки на неизвестен вид човек са намерени в Китай

Останките на  вероятно, неизвестен досега вид  човек, живял на територията на съвременен Китай преди  около 15-14 хиляди години, са открили учени  в отдалечени пещери, пише   PLoS One.

„Тези фосили могат да принадлежат на представител на неизвестен вид хуманоиди, които са успели да оцелеят до самия край на ледниковия период. От друга страна, той може да е потомък на най-ранните вълни   „колонизатори“ от Африка, които анатомически се отличават от съвременните хора и нямат връзка с генома на човечеството „- казва ръководителят на изследователския екип Дарън Карно от Университета на Нов Южен Уелс в Кенсингтън (Австралия) .

Карно и колегите му са проучили редица необичайни скелети  на древни  хора, открити в Китай през последните 30 години. Три от тях  китайски учени са открили през 1989 г. в  пещера близо до град Meнцзи в провинция Юнан. Четвъртият е намерен през 1979 г. близо до село  Лунлин, в автономния регион Гуанси, но едва през 2008 г. е изваден от  скалите.

Авторите на проучването се заинтересували от тези останки, привлечени от необичайната форма на черепа сред другите вкаменелости от пещерата и село Лунлин. Според изследователите, те са съставени от елементи, някои от които са идентични по форма с аналогични кости на съвременните хора, а други – с характеристиките на черепа на по-древни  членове на рода Homo.

Палеонтолозите са изчислили възрастта на костите на мистериозните хора по метода на въглеродния анализ.  Според техните изчисления, собствениците на тези черепи са живели в югоизточната част на Китай преди около 14,5-11,5 хиляда години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *