Откриха планети на възраст близо 13 милиарда години

Астрономите са открили най-старата двойка извънслънчеви планети – възрастта им е около 12,8 милиарда години. За сравнение, възрастта на Земята е 4,5 милиарда години, и в момента, когато тези планети са се образували, Млечния път едва е започвал да се формира. Статията е от Astronomy and Astrophysics .

Учените търсели планети около звезди с ниско съдържание на тежки елементи –  смята се , че тези звезди са сред най-старите в космоса. Когато планета се движи около звезда , тя я заставя да се колебае, което се отразява на радиалната скорост на планетата.

Учените   наблюдавали голям брой бедни на метали  звезди с 2,2-метровия телескоп FEROS на Европейската южна обсерватория в Ла Силе. Наблюденията са направени през периода от август 2009 г. до януари 2011.

В резултат на това астрономите са открили две планети около звездата HIP 11952. Тази звезда се намира на разстояние от около 350 светлинни години от Земята в съзвездието Кит. Масата на звездата е около 0,8 от слънчевата и е на възраст   12,8 млрд. години (грешката е + –  2,6 милиарда години).

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *