Представят на изложба в Лондон мозъка на Айнщайн

Фрагменти от мозъка на изключителния учен и мислител Алберт Айнщайн са доставени от САЩ до Лондон, където те ще се превърнат в ключов елемент при откриването на изложбата „Мозъкът като материя.“  Мозъкът на Айнщайн ще бъде  в непосредствена близост до мозъка на американския престъпник и сериен убиец, Едуард Рулоф. Когато от главата на ексзекутирния в Ню Йорк преди близо 140 години Roelof,  патолози извадили мозъка, той  прави   световна сензация, тъй като се оказал с най-голям  обем от  всички известни на науката.


Изложбата е подредена в собствената   галерия на известния британския фонд Wellcome, който се специализира във финансирането на най-новите изследвания в областта на медицината.

В   британската столица фрагментите от мозъка на Айнщайн пристигат от Филаделфийския музей на медицинската история Mutter.

След смъртта на Айнщайн през април 1955 г. в Принстънската болница, извършилият аутопсията лекар Томас Харви,   тайно  от семейството му изважда мозъка на учения.

Според  волята на Айнщайн тялото му е кремирано и  пепелта разпръсната. В продължение на десетилетия Харви държи мозъка на Айнщайн в апартамента си в буркан с формалин. При това това  той го разделя на 240 тънки фрагмента. В един момент  лекарят изпраща на свой приятел и колега от Филаделфия, кутия с 46 срезки от мозъка на Айнщайн. Две от тях са на  изложението в Лондон.

Основната част от мозъка на Айнщайн се пази в Принстънската болница.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *