Ще има ли всепланетарен контрол върху храната?

Издаденият миналия месец доклад на ООН накара някои критици да алармират,   че той призовава за „глобално управление“ на Земята.
Докладът, озаглавен „21 въпроса на 21-ви век“ от Програмата за околна среда на Обединените нации (UNEP), е кулминацията на двугодишен консултативен процес, с участието на ядро от 22 учени. Очаква се, че той ще бъде разгледан обстойно по време на Конференцията на Обединените нации по въпросите на устойчивото развитие „Рио +20“, която ще се проведе в Рио де Жанейро, Бразилия през юни.

Учени, които са написали доклада твърдят, че е фокусиран върху идентифициране на възникващите въпроси, свързани с околната среда, и че не става дума за задължително  изпълнение на решения.

Но критиците на доклада смятат, че в 60-те страници на доклада се крие зловещ  план за пълно преразглеждане  на това как се създават и разпределят храната и водата.

Докладът предполага, че тези действия ще спасят човечеството от глад, планетата от прегряване, а  световните океани от бедствия. Такива действия трябва да включват в себе си нови „конституционни разпоредби „,“ международни протоколи“ и „единно възприемане“ на почвените и водните ресурси, и ще трябва да замени сегашната взаимосвързана мрежа от съществуващите договори и споразумения.

Но групата настоява, че не призовава за единно  световно управление.

„Ние не говорим за световно правителство“, казва проф. Орен Йънг, който е един от учените, разработвали  доклада.

Дори еколозите не вярват, че планетните договорености ще бъдат популярни.

„Не мисля, че сега в света съществуват апетити за организацията на нови институции … или световни екологични организации като Световната търговска организация“, казва Джанет Redman от Вашингтонския институт за политически изследвания.

„Има много неща  като, например океаните или безопасността на храните, където фрагментирания подход към решаването на тези проблеми не решава проблемите на околната среда в по-широк смисъл.“

Но като цяло, казва тя, световно правителство няма да сработи. Както тя казва: „Мисля, че всички ще се съгласите с мен, че сега не е най-доброто време.“

Въпросите, свързани с това дали държавите да работят с такива глобални институции като администрацията на ООН, и дали те трябва да поемат задължението да се подчиняват на транснационални принципи или мандати, несъмнено ще бъдат предмет на обсъждане преди срещата на върха в Рио де Жанейро.

Источник

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *