Швеция ще стане първата страна в света, която ще премахне кеша

Швеция е първата европейска страна, която през 1661 въвежда банкнотите. Сега тя е на път да стигне до там, че да се откаже от пари в брой.

„Не виждам причина защо ние трябва да въобще да печатаме банкноти“, казва бившият член на поп групата ABBA, и поддръжник на  свят без пари в брой  Бьорн Улвеус.

Контурите на едно такова общество към   все по-често започва да се забелязват в тази високотехнологична страна.

В повечето шведски градове общинските автобуси не приемат пари в брой, билети се предплащат или чрез текстово съобщение от мобилен телефон. Макар и малка, но все по-нарастваща част от развиващите се бизнес предприятия, които приемат кредитни карти, заедно с някои клонове на банки като цяло са престанали да приемат пари в брой.

„Има градове, където   вече не е възможно да се иде  в банка  и да се използват пари в брой“, оплаква се председателят на Националната организация на шведските пенсионери Курт Першон.

Той казва, че това е проблем за възрастните хора от селските райони, които нямат кредитни карти, или които не знаят как да ги използват , или да теглят  пари в брой.

Според Банката за международни разплащания, която е организация за централните банки в света, банкнотите и монетите представляват само 3 процента от икономиката. За   еврозоната това са 9%, за САЩ – 7.

Както казват в Асоциацията на шведските банкери, намаляването на кешовата икономика  вече оказва  влияние върху статистиката за престъпността.

Броят на банковите обири в Швеция е намалял от 110 през 2008 до 16 през 2011 г. – най-ниското ниво от времето, когато преди 30 години  започва да се води такава статистики.

Обратната страна е риска за престъпленията в киберпространство. Според шведския Национален съвет за превенция на престъпността броят на компютърните измами, включително скиминг (измами с помощта на специални устройства, които четат информация от кредитна карта), се увеличава от 3 304 през 2000 г. до почти 20 000 през 2011 г. .

Повечето експерти не очакват, че парите ще изчезнат напълно в близко бъдеще, но се очаква, че делът на наличните средства в икономката ще продължи да намалява.

Но има и  съпротива. Хана Челик, чието семейство е собственик на вестникарски павилион в  търговски център в Стокхолм  казва, че цифровата икономика ще  е в огромна полза за банките, катп увеличава тяхната печалба.

Челик казва, че му взимат по пет крони за всяка транзакция с кредитна карта, а шведският парламент е приел закон, който му забранява да прехвърля тази такса върху своите клиенти.

„Тази инициатива мирише лошо“, казва той. „За банките, това е много добър шанс да спечелят повече пари, и затова се прави всичко това. Така те ще получават още по-голяма печалба. „

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *