Светодиод работи с 230 % КПД

Физици от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили светодиод, чийто електрически КПД надвишава 100%. Може да попитате  не се ли нарушава първия закон на термодинамиката. Отговорът, за щастие, е не.

Светодиодът излъчва 69 пиковата светлина, консумирайки 30 пиковата енергия, което е КПД 230%. Тъй като той отделя повече енергия, отколкото изразходва, това го поставя в категорията на т. нар. вечни двигатели.

Въпреки това, макар диодът да отделя два пъти повече фотонна енергия, отколкото изразходва, това    не нарушава закона за запазване на енергията. От къде идва допълнителната енергия? От топлината на околното пространство. При достигане на ефективност  над 100%, системата започва да се охлажда, ползвайки  енергия от околната среда и я превръща във фотони.

Допълнителната енергия всъщност идва от вибрациите на решетката на диода.

Учените са документирали  подробно откритието си в списание Physical Review Letters. Те пишат: „За първи път експериментално се потвърждава, че това поведение излиза отвъд приетата граница на КПД при преобразуване на електрическата енергия в оптична, равна на единица.“

69 пиковата  светлина   е, разбира се, много малко, така че няма сте в състояние да осветявате къщата си с този диод. Но той може да намери приложение в маломощната електроника, като термодинамичен  топлинен двигател, с бързо електрическо управление.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *