Умните деца се възпитават с …фантастика

Вярвате ли във вълшебства или свръхестествени истории? Какво ще кажете за джуджета, елфи, дракони и русалки? Може би  вярвате в съществуването на друг  свят, праисторически  цивилизации, извънземни, или магьосници? Ако някога сте отговорили поне веднъж с да, това означава, че вашето мислене е по-широко, отколкото на другите. Това е особено вярно за децата.

Гледането на фантастични и анимационни филми   могат да носят и полза на децата. Според учените, нереалистичните сюжети развиват творческите способности, стимулират въображението и разширяват мащабите на мислене на детето. Децата започват да гледат на света с други очи. Според Science Daily, до този извод са стигнали изследователи от Ланкастърския университет във Великобритания.

Учените от университета са едни от първите, които се заинтересували от въпроса как свръхестествените образи оказват влияние върху мисленето на децата. След серия от проучвания  те стигнали до убеждението, че свръхестествените истории са полезни за развитието на съзнанието на детето.

Изследователите разделили децата на две групи и им показали два 15-минутни сюжета от филмите за Хари Потър. Децата от първата група гледали изключително фантастични истории, а децата от втората – по-тривиално съдържание. След това децата били помолени да  изобразяват различни неща, като  заек или каране на кола. Те били помолени да предложат и варианти за алтернативно използване на чаша.

Оказало се, че дори и след такъв  кратък  сеанс, децата от първата група се справили по-успешно и по -креативно в творческите тестове и демонстрирали  по-добри резултати, в сравнение с тези от втората група.

Изследователите заключили, че фантастиката е полезна  не само за развлекателни цели, но също така и за развитието на въображението и творческото мислене при децата.Бел.ред. : Ако искате децата ви да са извън групата на творчески мислещите,  им пускайте само азис, камелия, малина и , за всеки случай телевизии като БиТиВИ с  прочее облекчени личности..

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *