Учените разкриха социалната мрежа на делфините

Биолозите са успели да идентифицират взаимовръзките в социалната структура на популациите на делфините афалини, които живеят в залива Шарк Бей, в северо-западната част на щата Западна Австралия.  Учените вече знаели, че мъжките   афалини се обединяват в групи  по трима  (понякога това приятелство  продължава години) за да си намират женски за чифтосване.

В случай, когато заради някоя женска възникне спор  между различните групи, се привличат други групи, които са приятели с първата (учените ги наричат „делфинска мафия“). В резултат на такъв процес в спор за женска,  често участват десетки делфини, които участват в масови сбивания.

Изследователите наблюдавали 12 групи  делфини (става дума за големи групи, в които се събират тройки по време на бой) в продължение на 6 години. В резултат на това изследователите установили, че социалната структура на тези делфини е уникална и  несравнима с другите бозайници. “

Основната характеристика е липсата на ясни граници на местообитанието на конкретните групи. Учените казват, че, например, маймуните са склонни да пазят територията си и да влизат заради нея в конфликти със съседите си. Освен това представители на различни „племена“ обикновено са враждебно настроени един към друг. Това  не се наблюдава при делфините  – те са склонни да си създават приятелства, включително и сред непознатите делфини.

Самите учени казват, че в своите социални контакти афалините отчитат много фактори, в частност, социалните отношения между приятелите, сега и в минало време. Учените са   нарекли това „тактиката на сапунени опери“, защото афалините следят кой с кого се е разделил, скарал или е станал  приятел.

Кратко резюме на статията е изложено на   ScienceNOW.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *