В Южен Китай са пресъхнали вече 273 реки

Тежката суша изглежда няма край в южната китайска провинция Юнан. В момента има вече стотици изсъхналите реки и язовири, както и голяма част от реколтата.

Милиони селяни изпитват недостиг на вода. Кун Чуйчжу, заместник-губернатор на провинцията  заяви, че в резултат на тригодишната суша в цялата провинция, са пресъхнали 273 реки и  413 водохранилища.

Сушата напълно е унищожила култури на площ от 62 480 хектара. По-голямата част oт  унищожените посеви са от пшеница.

Провинция Юнан е един от най-големите производители в Китай на  захарна тръстика. Тази култура заема всяка година  повече от 315 хиляди хектара. В момента  около 90% от тях са засегнати от сушата и се предполага, че добивът ще бъде по-малък с 1.5 милиона тона.

В пресъхващите водоеми също така се увеличава концентрацията на различни замърсители, попадащи обратно от депата и нивите, където за да се получи добра реколта се използват голям брой химични вещества, които се използват.

Местните метеоролози съобщават, че през март и април в провинцията се очаква слънчево време и почти никакви дъждове. В момента общите водни запаси в Юнан са  4,3 милиарда куб. метра, което е с 1.77 млрд. кубически метра по-малко, отколкото през изминалата година.

Жителите на много села трябва да ходят за вода всеки ден на разстояние 8-10 км, а в някои планински райони вода няма въобще.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *