Във Вселената имало и правоъгълна галактика

Новата галактика, открита от астрономи от  Австралия, е наречена LEDA 074886. Тя се намира на разстояние от около 70 милиона светлинни години от Земята. Галактиката е класифицирана като джудже и е спътник на NGC 1407. Откритието е направено с 8-метров телескоп Subaru. Изследователите подчертават, че формата на галактиката е изключително необичайнa.Учените предполагали първоначално, че формата на LEDA 074886 се обяснява с взаимодействието и с галактиката-съсед. Анализът на околната среда на галактиката  обаче  показал, че формата и вероятно се дължи на факта, че новата галактика е резултат на сблъсък между два съседа на NGC 1407.

„Забележително е, че ако  съвместната ориентация на нашата галактика и галактиката Андромеда по време на сблъсъка, който ще се случи след  3 милиарда години, бъде подходяща – ние (ако все още има хора тогава)  също ще се окажем в правоъгълна Галактика „- твърди един от откривателите Алистър Греъм, цитиран от Univers.

Статията с подробно описание на откритието ще се появи в The Astrophysical Journal, а препечатка се мамира на arXiv.org.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *