40 тона умряла риба край село Байкалско

Зрители  на БНТ сигнализираха за сериозна екологична катастрофа. Тя засяга водите на защитената територия „Чокльово блато“, край радомирското село Байкалско. Зрителите са изпратили и снимки на измряла риба, според тях – десетки тонове. Мъртва риба започнала да изплува със затопляне на времето, дни след като дебелият лед, покрил водоема, тръгна да се топи. Стотици умрели риби – шаран, щука, каракуда, костур, могат да се видят в южната част на блатото Чокльово около тръстиката. Сега тази риба ще остане тук за храна на хищниците, които обитават защитената територия. 

Специалистите са категорични – тежката зима е причина за мора сред рибите.

Васил Василев – главен специалист в ИАРА-Перник:
– Една груба сметка показва, че над 40 тона зрели екземпляри, голяма риба, е измряла.

Още през февруари е имало сигнали, че проблемът ще се задълбочава.

Николай Джонев – експерт в РИОСВ-Перник:
– Правените проверки от РИОСВ и ИАРА са установили, че при пробиване на дупки има излизане на газ метан. При последващото топене е имало възможност и намножаване на микроорганизмите, които да са довели до кислороден глад.

Каква е причината за масовото измиране на рибите, ще се разбере, едва когато излязат резултатите от лабораторните изследвания. От териториалното звено на ИАРА обаче твърдят, че институциите просто не са си свършили работата..

Васил Василев – главен специалист в ИАРА-Перник:
– Уведомихме РИОСВ, като институция, която опазва околната среда и водите, за проблема на 27 февруари.

Според Василев рибата е можело да бъде спасена, ако тогава министерствата на земеделието и екологията са разрешили риболова на дупки в езерото. Сега тази красива защитена територия се превръща в рай за лисици и чакали.

Изход от екокатастрофата, според Агенцията по рибарство, е нивото на езерото да се повиши. Дотогава всичко е оставено в ръцете на естествените природни процеси.

Автор: Цветелина Атанасова, БНТ

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *