Адвокати планират искове за собственост в Космоса

Известно е, че   Договорът за космоса от 1967 г. и споразумението за Луната от  1979 г. забраняват  владение  на собственост в Космоса, като например парцели на Луната. Американски адвокати твърдят, че в Договора за космоса се изключват претенции към парцели само от страна на суверенни държави, а не на отделни лица или корпорации.

Освен това САЩ и Русия не са го подписали и със сигурност и не са ратифицирали споразумението за Луната и не са задължени да ги спазват.

Адвокатите от Adjunct Scholar Rand Simberg  считат, че поради настоящата международна политика се забавя уреждането на въпросите  за частната собственост в космоса. Поради   това огромни празни пространства и ресурси остава неизползвани. Адвокатите вярват, че правителството на САЩ трябва да признае  за законно предоставянето на части от повърхността на други планети и спътници за частна собственост и да приеме съответния закон в рамките под имете Space Homesteading Act (по аналогия със закона за поземлената собственост в САЩ).

Това предложение не случайно съвпада с началото на ерата на търговско усвояване на космоса. Преди десет или петнадесет години, частни фирми дори и не са мислили за космически полети, а удостоверенията за собственост на парцели на Луната са били само  шега. Днес няколко частни компании   създават свои собствени космически кораби с  капацитет за усвояване на Луната.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *