Африка имала огромни запаси от вода под земята

Изследователи са установили, че  африканския континент,  страдащ постоянно от суша, буквално  „стои върху вода.“ Въз основа на резултатите от проучвания, публикувани в  Environmental Research Letters, на дълбочина от 75 метра в северните региони на Африка са открити водни запаси, които могат да са сто пъти повече от запасите от вода на повърхността на нашата планета, съобщи ВВС.

Изследователите дори са направили подробна карта на местоположението на водните запаси и оценка на потенциалните ползи от тяхното използване. Новата подробна карта показва, че много държави, определени като „безводни“, в действителност имат огромни запаси от прясна вода.

„Най-обширни подземни резерви  в Северна Африка има в големи подземни резервоари  дълбоко седиментни скали – под Либия, Алжир и Чад“ – съобщава Хелън Бонсор  от екипа, правил проучването.

В момента повече от 300 милиона души в  Африка нямат достъп до чиста питейна вода. „В страните на Африка на юг от Сахара – най-често бедстващи сега – подземните води  са по-надълбоко, но нашето изследване показва, че ако  внимателно се разработят , подземните резерви от вода в Африка ще бъдат достатъчни за да покрият ежедневните нужди на местното население за пиене и напояване на насажденията,“ – казва Бонсор.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *