Безумните опити на учени, провеждани върху тях – V

Джон Холдейн (1892-1964) е британски генетик и биолог. През 1920 г. той пише редица важни и популярни есета по генетика и еволюция. Холдейн е образован човек, безстрашен и директен, с прекрасни мустаци. Списъкът с експерименти, които той поставя върху себе си, се четат като роман.

Говори се, че веднъж пил солна киселина, само за да разбере как това ще се отрази на работата на мускулите. Освен това се морил с глад, потапял се в лед и дишал въглероден диоксид… списъкът наистина е твърде дълъг.

През 1939 г. след трагичната смърт на екипажа на подводницата „Tетис“, той е бил помолен да помогне на британската флота при изучаването на ефектите при потапяне под вода.

Холдейн решил да изпита всички натоварвания върху себе си и за симулация се затворил в специална стоманена барокамера. Експериментът завършил с тежко увреждане на гръбначния му стълб. Жестоки болка мъчели учения през останалата част от живота му.

Благодарение на това обаче, Холдейн успял да докаже неверността на някои разпоредби на британското адмиралтейството за мерките при спасяване на потънали подводници. Резултатите от експериментите му са публикувани във всички английски вестници и Холдейн се превръща в национален герой.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *