Бионично око за незрящи

Австралийските учени разработват версия на бионично око, възстановяващо зрението на  слепи. В края на този месец трябва да завърши пълното тестване на прототипа на устройството.
Групата от 50 експерти – Monash Vision Group – е уверена: тяхното устройство-имплант ще е първото в света, предполагащо въвеждането на микрочипа директно в мозъка. Човекът ще трябва да носи очила с камера, заменяща ретината.

Портативният процесор  ще трансформира получените изображения в електронни сигнали, достигащи до чип в мозъка. В резултат на това човек ще има възможност да вижда черно-бели изображения с ниска резолюция.

Разказва д-р Джанет Причард: „Микрочипът има размери 4 х 4 mm. Той изпраща сигнали към тънки електроди, проникващи в зрителната кора на мозъка. Когато електродите  стимулират, се появяват  фосфени. Това са визуални усещания, които възникват при хора без въздействие на светлина  върху окото и представляват светлинни точки и фигури. Тази технология ще помогне на тези, които са загубили зрението си поради травми. „

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *