Дълголетие за жени: Раждайте след 45

Израелски учени са открили, че жени, които са заченали по естествен път и са родили след 45-тата си година, имат четири уникални гени, създаващи ефектa на антистареене. Проучванията са проведени в медицинския център Хадас в Ерусалим. Всички изследвани жени принадлежат към ултрарелигиозната общност на ашкеназите в квартал Меа Шаарим.

Нери Лауфер,  лекарят, който оглавява проучването твърди: „Тази група  жени  е уникална, тя  съществува само в Израел.  .. Възможността  спонтанно да се забременее в по- напреднала възраст може да се окаже ключът за разгадаване на механизма за обновяване на организма – както при жените, така и при  мъжете..“

Учените са открили още, че смъртността сред нераждалите жени  в Израел е  4.9 на хиляда, 3.5 сред тези, които са родили на 35 години, 2.6 при родилите на 40 години  и 1.6 сред тези, които са родили на 45. Проучването е започнало  през 1972 г.  и продължило в 83 и 95 години. То  показва, че колкото повече деца има една жена, толкова по-дълго живее.

Лауфер предупреждава жените, които отлагат раждането на деца от кариерни съображения, че по този начин те не само   намаляват вероятността от забременяване по естествен път, но и продължителността на живота си.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *