Генератор за студена плазма убива бактериите

Група учени от Австралия и Китай са създали прототип на преносим генератор на студена плазма. Той прилича на голямо фенерче, захранва се от 12-волтова батерия и не се нуждае от зареждане с газ или външен източник с високо напрежение.

Новият апарат е проектиран да дезинфекцира  всичко – например ръцете. Генераторът създава електрически разряди с продължителност от 100 ns и с честота 20 KHz. Тези разряди създават в стаята плазма  с температура от 20-23 ° C (апаратът е оборудван  с предпазител, не позволяващ температурата да се покачи повече).

Струята с такава плазма не причинява  никаква вреда на кожата, но   се справя ефективно с бактерии. За да тестват устройството, авторите отгледали почти  30-микрометров слой с бактерии Enterococcus faecalis. Той се състоял  от 17 слоя  микробите.

В рамките на пет минутно въздействие на апарата, плазмата проникнала във всички слоеве на бактериите и ги унищожила.  А за някои  видове бактерии, според разработчиците,  „фенерчето“ трябва да работи само няколко десетки секунди. Авторите на устройство твърдят, че масовото производство на такъв генератор ще струва по-малко от $ 100.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *