Как е създадена Вселената: ще разберем до 12 години

IBM започна работа по създаването на компютър с безпрецедентната мощност, който е проектиран да работи с   радиотелескоп, наречен „Квадратен  километър“ (Square Kilometre Array – SKA). Този „Квадратен километър“  ще бъде съставен от сумарната площ на няколко хиляди   антенни  установки, само за една от системите на радиотелескопа. Близо до нея ще има и други, които ще приемат сигнали в различни честотни ленти.

Най-амбициозният проект в историята на астрономията реализират учени от 20 страни. Телескопът ще бъде построен в отдалечено  от цивилизацията място- най-вероятно в Африка. Той трябва да влезе в експлоатация през 2024. Тогава вероятно човечеството ще може да получи отговори на най-горещите въпроси за произхода на  Вселената.
„Квадратен километър“ ще се състои от няколко полета с антени.

– Ние очакваме отговори, които ще направят  революция в  съвременното разбиране за Вселената – казва доктор Ian Griffin, един от водещите британски астрономи. – Достъпни за наблюдение ще бъдат и  най-далечните обекти в нея.

„Квадратен километър“ ще позволи да се  „види“ почти края на Вселената (ако има такъв – бел.ред.).  Което е еквивалентно на скок в миналото. Скок от почти 14 милиарда години – точката, в  която се е родила Вселената или пък  ранното и детство.

Учените не  крият, че биха искали да  установят дали нашият свят се е формирал от само себе си –   в резултат на т. нар. Голям взрив. Или по друг начин. Един поглед през 14 милиарда години, според тях, най-накрая ще реши този въпрос. И да се знае в действителност, има Бог-творец.

„Квадратен километър“ ще бълва информация  в огромен обем. За обработката и се проектира и суперкомпютър.

– Данните, които всеки ден ще подава телескопът и ще обработва нашия компютър, два пъти ще надхвърлят   глобалния интернет трафик – твърдят от IBM, и обещават, че скоростта на обработка ще  е 10 000 пъти по-голяма, отколкото  е постигнато днес.

Чувствителността на системата ще е 50 пъти по-висока от тази,  на всяка сега съществуваща. Тя ще е такава, че телескопът ще бъде в състояние да открие  радар, работещ на летище  на планета , разположена на 50 светлинни години от Земята. С други думи, ако в този радиус има извънземни цивилизации с технологично ниво поне като на Земята – SKA ще ги намери.

Стойността на проекта се оценява от експерти на около 1.3-1.5 млрд. евро. Директното строителство е планирано да започне през 2016 г.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *