Кибервойната вече се води в цял свят

Мащабът на това, което се случва едва сега се осъзнава, САЩ и Великобритания се опитват трескаво да си възвърнат загубената територия. Един от важните начин и за укрепване на отбраната на Запада е създаването на армия от компютърни специалисти  за   защита на  системите, подложени на атака.

Ето защо   Обединеното кралство започна през 2011 г. съревнованието  Cyber Security Challenge, и именно поради това правителственият център за съобщения GCHQ, който излезе на преден план в тази нова борба за глобално влияние, се заинтересова от такива участници като Миликан.

Широкото използване на интернет, където ние почти изцяло разчитаме на компютърни системи в ежедневния си живот, отвори безкрайни възможности за крадци, шпиони и вандали.

И докато този процес продължава, отговорът вече е даден. Кореспондентът на „Гардиън“ разговаря с висши представители американското и британското  правителство, както и с експерти от независими изследователски институти в Лондон, Вашингтон и Сан Франциско, които са на мнение, че Западът се опитва да приеме по-агресивен подход към този безпрецедентен проблем. Залогът изведнъж   стана много висок.

През последната година и половина са били приложени  концентрирани усилия за определяне на безмилостното  естеството на ежедневните атаки срещу фирми и държавни агенции. Според администрацията на Обама, 60% от малките фирми, подложени на хакерски атаки, са фалирали и интелектуална собственост на стойност милиарди долари, е бил открадната от индустрията, включително и от отбранителни проекти на водещите изпълнители.

Франк Силуфо, специален помощник на президента Джордж У. Буш по националните въпроси на сигурността по време на атаките от 11 септември, заяви: „В Киберпространството  ние сме на същото място, където контратеросристичното общество бе на 12 септември  2001 г.“

„Аз дойдох в заключение, че ние не може да се  изолираме повече от този проблем.  Трябва да заговорим за  офанзивни възможности за борба с тези престъпници. Аз мисля, че в бъдеще  ще бъде невъзможна   война без киберизмерения … това е факт..“ – добави той.

Кибервойната

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *