Китайци правят влак, който да се движи с 6 500 км в час

Разработчикът на концепцията за най-бърз сухопътен  транспорт е  продал  в шест страни  лиценз, позволяващ да се  участва в проекта. Особен интерес е предизвикала идеята в Китай, чиито учени възнамеряват първи да реализират тази смела визия. Бизнес подход към осъществяването на мечтата си избрал изобретателят от Флорида Дарил Остер. Неговата компания ET3.com  разработва система за  високоскоростен транспорт, предназначена да замени самолетите.ET3 означава Evacuated Tube Transport Technologies- „Технология за транспортиране по вакуумна тръба“. Самият Дарил нарича системата си ETT.

В общи линии  същността на транспортната технология е проста. Херметична капсула на магнитна възглавница (Maglev) лети вътре в тръбата, от която се изпомпва въздуха. Тъй като „вагонът “ не се докосва  до стените и аеродинамичното съпротивление е практически сведено до нула, разходите за преместване на превозното средство в пространството може да бъдат десет пъти по-ниски,  в сравнение с конвенционалните влакове.

Авторът на ЕТТ смята, че вакуумната магистрала може да се реализира в няколко модификации, с различни по диаметър тръби и размери на капсулите. Оптималният вариант по отношението на разходи и капацитет е  двуметрова тръба и капсулата за шест пътници, с 1.3 метра в диаметър и 4.9 м дължина.

На кратки (междуградски ) разстояния, скоростта на движение на тези капсули ще бъде 600 km/h, а  на далечни – до 6500 km/h.  Това би позволило да се  стигне от Ню Йорк до Пекин за два часа.

Голям ETT прототип едва ли може да се чака преди 2020. Но може би именно упоритите китайци първи ще се справят.

Related Posts

One thought on “Китайци правят влак, който да се движи с 6 500 км в час

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *